Україна починається з тебе…

 

21055331_1439931886083859_2577993715140549297_o

Грицівська селищна бібліотека стала переможцем І етапу обласного конкурсу “Україна починається з тебе”, представивши такі матеріали:

Аналітико-статистична довідка

діяльності Грицівської селищної бібліотеки

з національно-патріотичного виховання

за період з 01.01. по 24.08 2017 року

 Грицівська селищна бібліотека,

вул. Центральна, 3, смт. Гриців, Шепетівський район.

Завідуюча бібліотекою та відповідальна за підготовку даних матеріалів Грабарчук В.М., тел.: 0-97-30-33-659, valentunkag@gmail.com

http://biblio.grytsiv.km.ua/  та www.facebook.com

На сьогоднішній день користувачі Грицівської селищної бібліотеки мають можливість скористатися: абонементом для дошкільників та школярів 1-9 класів, абонементом для дорослих, читальним залом та  Вільним доступом до Інтернету. З 2002 року при бібліотеці  функціонує краєзнавчий музей «Духовне джерело Грицева», а з 2012 року ще і  музей бібліотечної справи в Грицеві. Протягом шести років діє веб-сайт  http://biblio.grytsiv.km.ua,  постійно покращуються комфортні умови для користувачів.  Наша бібліотека – це  осередок інформації та інтелектуального, духовного, морального, естетичного і національно-патріотичного розвитку сучасного громадянина.

Проблема виховання громадянина–патріота постала перед людством тоді, коли виникла перша держава і актуальною вона буде до тих пір, поки держава існуватиме як соціальний інститут. Адже існує пряма залежність між державою і людиною. Якісно нову демократичну державу можуть створити лише свідомі громадяни, які люблять свою країну, свій народ, націю і готові самовіддано служити їх інтересам.

Сьогодення ставить перед бібліотечними працівниками важливе і невідкладне завдання – виховати свідомого громадянина, патріота рідної землі. У цей складний для нашої держави час у кожному серці  невимовна тривога та біль за майбутнє України. На часі, як ніколи, – патріотичне виховання.

Для виховання патріотичних почуттів є потужний арсенал історичних прикладів, які працівники бібліотеки постійно використовують в процесі бібліотечної діяльності: цікаві історичні факти про видатних постатей України, гетьманів, запорізьких козаків; героїзм і відданість героїв Крут, воїнів Другої світової війни, учасників бойових дій в Афганістані та АТО; краєзнавчі надбання  і інші визначні події нашої держави. Це той золотий фонд і неоціненне багатство, які  ми постійно використовуємо в творчих акціях по патріотичному вихованню. Адже свідома особистість, яка не хоче відчувати себе перекотиполем чи людиною нізвідки, повинна шукати в історії коріння своєї нації, осмислювати її минуле, знаходити відповіді на багато питань сучасності, бо, як відомо, той хто уважно розглядає минулі події, здатний… передбачати майбутнє і застосовувати ті засоби, якими вже користувались у минулому.

У  Грицівській селищній бібліотеці протягом 2017 року було оформлено 4  постійно діючі тематичні виставки  та проведено  20  заходів по патріотичному вихованню, на яких були присутні 315 осіб. Всі заходи проводились з використанням комп’ютерної та мультимедійної техніки і Інтернет-ресурсів; були доповнені відеороликами, відео переглядами, переглядами документального кіно, презентаціями, ексклюзивними книжковими виставками та книжковими інсталяціями. До багатьох заходів були виготовлені друковані матеріали (буклети, брошури, флаєри та ін. ).

З досвіду роботи нашої бібліотеки ми виявили, що використання активних форм та методів при  проведенні творчих заходів стимулюють творчість, ініціативу, самостійне та креативне мислення  в учасників заходів. Як і кожна велика справа, патріотизм починається з маленьких речей – з любові до своїх батьків, своєї родини,  з рідної домівки, домашнього вогнища, колискової пісні, ніжного слова, мовленого рідною мовою, батькової мудрої настанови, родинних традицій та звичаїв. Але, щоб по-справжньому любити рідний край,  необхідно вивчати його історію, мову та культуру, тому  пріоритетним напрямком патріотичного виховання дітей та молоді в Грицівській селищній бібліотеці є краєзнавство.  До Вашої уваги декілька заходів до яких ми підійшли не традиційно:

  • Презентація альбома «Літопис Грицева» проводиться в нашій бібліотеці вже протягом декількох років, але в цьому році ми підійшли більш творчо та створили відео презентацію «Вивчаємо історію Грицева» в якій використали пісню «Я люблю тебе, мій Гриців» (автор Панчук Г.) у виконанні народного колективу «Грицівчанка». Відео презентація була проведена для шести категорій читачів (від наймолодших до студентів місцевих училищ та старшокласників), а також виставлена на веб сайті нашої бібліотеки та фейсбук. (Див.: http://biblio.grytsiv.km.ua/?p=3446). Щоб кожен мав можливість заглянути в очі історії ми проводили цей захід в краєзнавчому музеї «Духовне джерело Грицева».
  • Щороку до Дня визволення Грицева від німецько-фашистських загарбників (6 березня) наша бібліотека проводить цикл заходів, а в цьому році крім основних заходів ми організували презентацію пісні грицівчанина Віктора Плахтія «Наші земляки», присвяченої грицівчанам-учасникам Другої світової війни  (Див.: http://biblio.grytsiv.km.ua/?p=3451). На заході не тільки була представлена відео презентація пісні, але сам автор пісні виконав її для учасників нашого заходу та розповів, що спонукало його написати таку патріотичну пісню, а живе  спілкування створило невимушену і відкриту атмосферу.
  • З чого починається патріотизм для наймолодших? Як посіяти в серця наших малюків зерна любові, добра, шани та поваги? Це дуже відповідально і актуально. Під час  краєзнавчих екскурсій, проведених на початку літніх канікул, було проведено шість патріотичних вікторин «Краю мій лелечий, рідна сторона» для учнів 2-5 класів. Учасники заходів мали можливість скористатися альбомами «Літопис Грицева» за різні роки для отримання відповідей. Ігрова форма проведення заходу активізувала дітей до пошуку. Кожна команда мала можливість скористатися трьома підказками: вийти на вулицю на 5 хвилин і взнати відповідь у випадкових прохожих, запитати в працівників бібліотеки та скористатися ресурсами Інтернету.         (Див.:  http://biblio.grytsiv.km.ua/?p=3443)
  • Дуже цікаво та хвилююче відбулася презентація «Вони захищали незалежність України» про грицівчан – учасників АТО (Див.: http://biblio.grytsiv.km.ua/?p=3454). На заході були присутні двоє учасників, які повернулися з зони АТО і двоє, які ще несуть службу, але перебували у відпустці. Учасники заходу мали можливість поспілкуватися з живими героями захисниками України і хоч воїни були не багатослівні, але кожному учаснику було цікаво слухати їх розповіді.
  • Гра – це активна форма спілкування, тому проведення квестів в нашій бібліотеці уже стало традицією. Вже протягом п’яти років ми проводимо краєзнавчі квести до Дня Грицева (остання неділя червня), де учасники виконують завдання за межами бібліотеки, мають можливість скористатися підказками випадкових грицівчан. А в цьому  році  квест «Стежками рідного краю» ми  провели  в бібліотеці, переглянувши відео презентацію «Мальовничими стежками Грицева» (Див.: http://biblio.grytsiv.km.ua/?p=3448).  Кожна команда отримала завдання, а хто був уважний, той відповідь отримав при перегляді презентації. Учасникам було  цікаво, кожна команда йшла до  перемоги, емоції переповнювали.

Формувати справжнього патріота власним прикладом, органічно поєднуючи історичні факти та  літературні надбання, аналізуючи, дискутуючи, навчаючи ненав’язливо і з любов’ю,  – головний критерій успіху. Сьогодні настав час, щоб українська молодь чітко окреслила свою позицію щодо розбудови та захисту української державності. Патріотизм, духовність, любов до родини та рідної землі – головні пріоритети у вихованні молоді нашої бібліотеки. Працівники Грицівської селищної бібліотеки прикладають усіх зусиль, щоб стати  сучасним майданчиком для національно-патріотичного виховання підлітків та молоді в Грицеві.

Додатки:

  1. Сценарій краєзнавчого квесту «Стежками рідного краю».
  2. Відео на веб-сайті за посиланням http://biblio.grytsiv.km.ua/?p=3451.
  3. Брошури (5 шт.).
  4. Зразки оголошень.

 

 

Прокоментуйте...
Бажаєте аватар? Завантажте на gravatar!