Календар знаменних та пам’ятних дат 2013 року

 

 

І. ВИЗНАЧНІ ДАТИ 2013 РОКУ

 

2005–2014 рр. оголошені Генеральною Асамблеєю ООН (2001) Десятиріччям грамотності: освіта для всіх.

2005–2015 рр. оголошені Генеральною Асамблеєю ООН (2002) Десятиріччям освіти в інтересах стабільного розвитку ООН.

Цього року виповнюється:

– 2120 років від народження Марка Тулія Ціцерона (106 р. до н. е. – 43 р. до н. е.).

Давньоримський політичний діяч, видатний оратор, філософ-еклектик, теоретик риторики, прихильник свободи і республіки, консул у Кілікії, вождь сенату і республіканців, автор латинського словника, висловів: «папір не червоніє», «звичка – друга натура», «поетами народжуються, ораторами стають» та ін.; творів про судові і політичні промови, трактатів з риторики, політики, філософії, зокрема «Про природу богів», «Про обов’язки», «Про найбільше добро і зло», «Про республіку», «Про закони» та листів, що є джерелом відомостей про епоху громадянських воєн у Римі.

– 1035 років від народження Ярослава Мудрого (978–1054).

Великий князь київський, син Володимира Святославовича, освітній і державний діяч Київської Русі, з іменем якого пов’язані розквіт Київської Русі, посилення її міжнародного впливу; поширювач книжності на Русі, організатор перекладу і переписування книг, засновник першої на Русі бібліотеки та школи при Храмі Святої Софії – вищого навчального закладу, створеного на століття раніше від перших університетів Західної Європи.

– 1030 років від народження Антонія Печерського (983–1073).

Чернець, видатний церковний діяч Київської Русі, один із засновників і керівників Києво-Печерського монастиря.

– 960 років від народження Володимира Мономаха (1053 – 1125).

Великий князь Київський, видатний державний, політичний і освітній діяч Київської Русі, письменник, чиї твори відповідали політичній лінії князя і програмі культурних реформ – художньо-мистецької, літературної, освітньої; автор творів «Граматка до Олега Святославича» (лист-документ), «Молитва», програмного твору «Повчання дітям» (1106), що є визначною і найдавнішою пам’яткою вітчизняної педагогічної думки, в якій уперше обґрунтовано необхідність переходу від релігійно-аскетичного виховання до практично-життєвого і від родинного до родового й державного.

– 700 років від народження Джованні Боккаччо (1313–1375).

Італійський письменник-гуманіст, один із родоначальників літератури Відродження, автор першого психологічного роману у західноєвропейській літературі «Ф’яметта», твору «Декамерон», що складається із 100 новел, які є класичним зразком реалістичної новели епохи Відродження, поем «Тесеїда», «Любовне видіння», першої біографії Данте тощо.

– 635 років від народження Вітторіна Да Фельтре (1378–1446).

 Італійський педагог-гуманіст епохи Відродження, організатор першої школи інтернатного типу «Будинок радості» – середнього навчального закладу, де втілювалися гуманістичні ідеї та використовувалися активні й розвиваючі методи навчання і виховання. Його прізвище в історії педагогіки стало синонімом гуманістичного й демократичного ставлення до дитини.

– 500 років від народження Станіслава Оріховського (1513–1566).

Українсько-польський гуманіст, філософ, історик, публіцист, полеміст, оратор, суспільно-політичний діяч, один із найвидатніших постатей культури доби Відродження, автор ораторських, публіцистичних та історичних творів, написаних латинською мовою (володів ще давньогрецькою і давньоєврейською мовами), зокрема промов «Про турецьку загрозу», «Промова на похоронах     Сігізмунда І», «Про целібат», «Хроніки» (з історії Польщі), діалогів, памфлетів, листів тощо.

– 435 років від народження Касіяна Саковича (бл. 1578–1647).

Український учений, письменник-полеміст, філософ, освітній і  церковний діяч, богослов гуманістичного спрямування, перекладач, викладач риторики, піїтики, філософії і ректор Київської братської школи, проповідник Люблінського православного братства (із 1641 р. – католик), учасник церковної реформи в Україні, ідеолог державної незалежності України та пошанування прав і свобод людини, автор філософських творів «Арістотелівські проблеми», «Трактат про душу», збірки весільних і похоронних промов та казань, полемічних трактатів «Перспектива», урочистої декламації «Вірші на жалосний погреб Петра Конашевича Сагайдачного» тощо.

– 435 років від народження Максима (у чернецтві Мелетій) Герасимовича Смотрицького (1578, за новими даними досліджень – 1633).

Український філософ, просвітитель, письменник-полеміст, церковний і освітній діяч, доктор медицини, православний і католицький богослов, ректор Київської братської школи, архімандрит Віленського братського монастиря, архієпископ Полоцький, предстоятель Дерманського уніацького монастиря (у 1627 р. офіційно прийняв унію), автор «Граматики» церковнослов’янської мови, що стала шкільним підручником і витримала багато перевидань, якою було закладено основи сучасної граматичної термінології; польськомовних книг «Тренос» (плач православної матінки-церкви), «Апологія», «Паранесіс».

– 355 років від народження Симена Яворського (у чернецтві Стефан, 1658–1722).

Український просвітитель, талановитий педагог і філософ, письменник, церковний діяч, представник української барокової схоластики, професор Києво-Могилянської академії, публічний проповідник, митрополит Рязанський і Муромський, прихильник реформ Петра І в освіті, економіці, армії та ін., реорганізатор і проректор Московської Слов’яно-греко-латинської академії (20 років), президент Священного Синоду, засновник мережі нових (архієрейських) духовних шкіл, один із упорядників і видавців словників, підручників, навчальних посібників, автор проповідей, віршованих творів, «Букваря языка словенска», праць з риторики, філософії, релігії, капітальної праці «Камінь віри».

– 300 років від народження Івана Григоровича Григор?вича-Барського (1713–1783).

Український архітектор, представник українського бароко, автор робіт у Києві – складної системи гідротехнічних споруд самоточного водогону із басейном і павільйоном-фонтаном «Самсон», надбрамної церкви із дзвіницею в Кирилівському монастирі, Покровської церкви, церкви Миколи Набережного, церков Різдва у Козельці, в с. Лемеші на Чернігівщині; останнім творінням майстра став корпус академічної бурси для учнів Київської академії.

– 275 років від народження Петра Васильовича Завадовського (1738, ін. 1739 –1812).

Український і російський політичний, державний та освітній діяч, сенатор, дійсний таємний радник, граф, учасник першої російсько-турецької війни (1768–1774), генерал-майор, голова Комісії зі створення народних училищ та перший міністр освіти Російської імперії, реорганізатор Московської медико-хірургічної школи, Пажеського корпусу, член ради при імператорі й голова Комісії з укладання законів Російської імперії, автор нового Статуту університетів (1804), статутів Академії наук, духовних академій та народних училищ, реформатор системи народної освіти. За підтримки міністра було відкрито Харківський університет (1805) і Першу Київську гімназію (1809), перший в Росії Педагогічний інститут у Петербурзі.

– 250 років від народження Антона Антоновича Прокоповича-Антонського (1763, ін.1762 – 1848).

Український учений, просвітитель, педагог-гуманіст, видавець, громадський діяч, прихильник класно-урочної системи навчання, взаємозв’язку між розумовим, фізичним і моральним вихованням, великої ролі у вихованні дітей надавав батькам, колективу; ректор Московського університету, член Російської академії наук, професор та директор Шляхетського університетського пансіону, засновник і керівник Товариства шанувальників російської словесності, автор творів з питань виховання і навчання, зокрема «Слово про початок і успіхи наук…», «Про виховання», «Три загадки».

– 240 років від народження Івана Петровича Пніна (1773–1805).

Російський просвітитель, поет, публіцист, військовослужбовець артилерії, працівник Державної ради, департаменту Міністерства народної освіти, президент «Вільного товариства любителів словесності, наук і мистецтв», редактор і видавець літературно-політичного «Санкт-Петербурзького журналу», послідовник ідей О. М. Радіщева та французьких просвітителів, автор поетичних творів – од, байок, послань, зокрема «Ода на правосуддя», «Надія», «Цар і придворний», «На смерть Радіщева», педагогічної праці «Розвідка про освіту стосовно до Росії», в якій виступив із критикою кріпосництва.

– 205 років від народження Віктора Забіли (1808–1869).

Український поет, сентиментально-романтичний лірик, автор поезій, що стали народними піснями, зокрема «Гуде вітер вельми в полі», «Не щебечи соловейку», «Не плач, дівчино», «Човник» та ін.

– 175 років від народження Юхима Степановича Кримського (1838–1913).

Український літератор, педагог, видавець, бібліограф, батько А. Ю. Кримського, учитель шкіл Володимира-Волинського і Звенигородки, засновник друкарні та бібліотеки для народу в Звенигородці, що налічувала 2,5 тис. книжок-творів вітчизняної і зарубіжної літератури, лектор-популяризатор наукових знань, автор шкільних підручників і методичних посібників з географії, арифметики, мови, краєзнавчих і бібліографічних праць, науково-популярних книжок для народної самоосвіти, упорядник і видавець «Повного календаря-альманаха на десять років», «Хроніки провінційного життя».

– 165 років від народження Степана Басаричека (1848–1918).

Сербський педагог, учасник професійного руху вчителів, автор перших систематичних підручників з педагогіки для педагогічних закладів, посібників для вчителів і підручників для учнів.

– 135 років від народження Ідо Георгійовича Іваска (1848–1922).

Російський (естонського походження) книгознавець, бібліотекознавець і бібліограф, дослідник історії книги, учений-архівіст, художник-графік, один із організаторів спеціального товариства любителів книжкових знаків, завідувач відділу рідкісних видань Рум’янцевського музею, член бібліографічних товариств Росії, Естонії, Берліна, Базеля та ін., автор серії екслібрисів, бібліографічного списку «Періодичне друкарство в Росії 1703–1917 рр.», праці «Приватні бібліотеки в Росії», численних нарисів, статей, рецензій з бібліографії та бібліотекознавства.

 

Цього року відзначається:

  1025 років від відкриття (988) князем Володимиром школи «книжного вчення» (Двірцева школа Володимира), яка відіграла прогресивну роль в інтелектуальному житті словянських народів, була державним навчальним закладом вищого типу.

– 1025 років від запровадження (988) князем Володимиром Великим християнства як державної релігії Київської Русі.

– 940 років від створення «Ізборника  Святослава 1073»– одного з найдавніших слов’янських і давньоруських збірників літературних творів церковно-релігійного змісту та відомостей з історії, математики, астрономії, медицини, ботаніки, зоології та інших наук.

– 900 років від першої редакції (1113) літописного зведення «Повість врем’яних літ» («Повісті минулих літ») – пам’ятки історіографії і літератури Київської Русі, авторство якої приписують Нестору-літописцю. Цей літопис – систематизована історія держави від найдавніших часів до початку ХІІ ст., своєрідна хрестоматія поетичних і епічних сказань, оповідань, байок та філософських творів.

– 665 років від заснування (1348) Карлом II Празького (Карлового) університету – одного з найдавніших університетів у Європі і першого слов’янського вищого закладу.

– 460 років від заснування (1553) Першої козацької січі (Запорозького козацтва) на острові Мала Хортиця Дмитром Івановичем Вишневецьким (Байдою).

– 435 років від другого видання (1578) в м. Острог «Букваря» Івана Федорова (перший надрукований в Україні «Буквар», виданий  І. Федоровим у Львові, 1574 р.). Видання доповнене посібником для вивчення грецької абетки і початків словянської писемності. Букварем Івана Федорова користувались у багатьох словянських країнах із кириличною абеткою.

– 405 років від заснування (1608) наукової бібліотеки Львівського Національного університету імені І. Франка як бібліотеки єзуїтського колегіуму, із 1784 р. – бібліотека Львівського університету (засновник – імператор Йосиф ІІ Габсбург).

– 370 років від створення (1643) Іваном Ужевичем латинською мовою «Грамматыки словенской…» – першої відомої граматики староукраїнської літературної мови, в якій вдало викладена українська мовна система.

– 365 років від початку гетьманування (1648) Богдана (Зіновія) Хмельницького та початку Визвольної війни українського народу (1648–1654) під його керівництвом.

– 275 років від відкриття (1738) першої спеціальної школи в Україні мистецького спрямування – музичної школи в Глухові (згодом переведена до Переяслава і Києва), в якій готували співаків, скрипалів, гуслярів, бандуристів, музикантів для духових оркестрів.

– 215 років від виходу друком (1798, Петербург) перших трьох частин епічної, травестійно-бурлескної поеми І. Котляревського «Енеїда» – першого твору нової української літератури, від якого бере початок новий етап українського відродження; повністю поема вийшла у Харкові в 1842 р.

– 195 років від виходу (1818) «Грамматики малороссійскаго наречія» О. П. Павловського – першої в українському мовознавстві друкованої граматики живої народної української мови.

– 180 років від заснування (1833–1837) у Львівській семінарії гуртка західноукраїнської демократичної молоді «Руська трійця» (засновники М. Шашкевич, Я. Головацький, І. Вагилевич). Метою гуртка було відродження української літератури в Галичині. У 1837 р. «Руська трійця» видала альманах «Русалка Дністровая», що започаткувало становлення нової української літератури в Галичині.

– 180 років від написання (1833) Г. Ф. Квіткою-Основ’яненком бурлескно-реалістичного твору – повісті «Конотопська відьма», що є гострою сатирою на панівну верхівку українського суспільства XVIII ст.

– 175 років від заснування (1838) у Києві Інституту шляхетних дівчат (Відомства імператриці Марії Федорівни), в якому здобували освіту дівчата віком від 6 до 18 років.

– 170 років від заснування (1843) Одеської школи для глухонімих дітей (одна з перших в Україні), засновником якої був Г. О. Гурцов, відомий організатор спеціального навчання в Росії.

        165 років від заснування (1848) у Львові Галицько-руської матиці – культурно-освітнього товариства, метою якого було піднесення освіти народу та розвиток літератури і мистецтва на західноукраїнських землях. Товариство проіснувало до Першої світової війни (1914).

        150 років від виходу одного з перших педагогічних видань в Україні – газети «Дом и школа» (Львів, 1863), яка надавала допомогу в родинному і шкільному вихованні дітей.

– 145 років від утворення (1868) «Просвіти» – масової культурно-освітньої організації у Львові, метою якої було поширення освіти й культури серед народу через друковану продукцію. Перші загальні збори «Просвіти» відбулися 8.12.1868 р., головою було обрано професора Анатолія Климовича Вахнянина. «Просвіта» очолила культурне й громадське життя українців Галичини.

– 140 років від відкриття (1873) першої публічної бібліотеки у Станіславові (тепер Івано-Франківськ), засновником і бібліотекарем якої був польський емігрант Вінцентій Смагловський. У 1883 р. бібліотека отримала його ім’я, яке носила до 1939 р. Є підстави вважати, що вона є попередником Станіславської обласної бібліотеки, відкритої 8 травня 1940 р. (нині Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. Франка).

– 140 років від початку діяльності (1873) Коростишівської учительської семінарії Радомишльського повіту Київської губернії (заснована у 1869 р. у Києві, переведена до Коростишіва у 1873 р.) – середнього спеціального педагогічного навчального закладу для підготовки вчителів початкових народних шкіл.

– 135 років  від заснування (1878) в Петербурзі Бестужевських курсів – вищого жіночого навчального закладу в дореволюційній Росії (офіційним засновником і керівником курсів був К. М. Бестужев-Рюмин). У 1886 р. прийом на курси був заборонений.

<s/spanpan/span lang=”UK” style=”font-size: 12.0pt;”>– 135 років від початку видання Михайлом Драгомановим у Женеві журналу «Громада» (1878–1882).

– 120 років від початку діяльності (1893) Дедеркальської учительської семінарії Кременецького повіту Волинської губернії (заснована в Острозі, переведена до с. Великі Дедеркали) – однієї з перших учительських семінарій в Україні, що готувала вчителів народних шкіл.

– 120 років з часу відкриття (1893) Трипільської культури – однієї з найбільших стародавніх землеробських культур IV–III  тисячоліть до нашої ери на території Південно-Східної Європи. Вперше дослідив пам’ятки цієї культури В. Хвойка. Назва від с. Трипілля Київської області.

– 105 років від заснування (1908) Київського товариства розповсюдження грамотності.

– 105 років від заснування (1908) Товариства поширення в народі початкової, середньої і вищої освіти в межах Київської, Полтавської, Чернігівської, Волинської і Подільської губерній.

– 105 років від заснування (1908) Товариства Українських Поступовців.

– 105 років від початку функціонування (1908) у Києві Фребелівського жіночого педагогічного інституту, заснованого Фребелівським товариством (1908–1920), для підготовки виховательок дитячих садків і наукового розроблення питань дошкільного виховання.

– 105 років від заснування (1908) Московського міського народного університету імені А. Л. Шанявського, який мав два відділення – науково-популярне з курсом середньої школи і академічне, що давало вищу освіту, крім того університет організовував курси з підготовки і підвищення кваліфікації, дошкільного виховання і бібліотечних працівників, при курсах працював бібліотечний музей з фондом бібліотекознавчої літератури. В Університеті викладали відомі вчені та професори – П. Блонський, О. Зеленко, С. Сірополко, С. Шацький та ін. Університет був закритий наприкінці 1918 р.

– 100 років від заснування (1913) бібліотеки Вінницького державного педагогічного університету імені М. Коцюбинського як бібліотеки Вінницького вчительського інституту (1912).

– 100 років від написання (1913) С. Ф. Русовою праці «Ідейні підвалини школи», в якій обґрунтовано принципи (національний, демократичний), на яких має будуватися українська школа, і розроблено проект такої школи.

– 100 років від опублікування (1913) у журналі «Світло» (№2–4) «Проекту української школи», створеного українським педагогом, психологом і громадським діячем Я. Чепігою (1875–1938). За задумом педагога, школа має бути народною, рідномовною, демократичною, трудовою, спрямованою на вільний розвиток фізичних і духовних сил дитини, її індивідуальних властивостей.

– 100 років від заснування (1913) Київської консерваторії – вищого музичного навчального закладу, із 1940 р. – імені П. І. Чайковського, нині – Національна музична академія України імені П. І. Чайковського.

– 95 років від виходу (1918) першого «Советского календаря» на 1919 рік і першого відривного календаря.

– 95 років від заснування (1918) наукової бібліотеки Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара як бібліотеки Катеринославського державного університету (1918) на базі фондів Катеринославських вищих жіночих курсів, гімназій, реальних училищ та приватних зібрань.

– 95 років від створення (1918) в СРСР системи заочної освіти. З 1938 р. заочну освіту введено до загальної системи підготовки спеціалістів.

90 років від виходу (1923) дитячого журналу «Піонерія» (Київ), з 1991 року – «Однокласник».

– 90 років від заснування Педагогічного товариства Підкарпатської Руси (Ужгород, 1923–1939), яке видало ряд підручників для народних і середніх шкіл та краєзнавчі місячники «Подкарпатська Русь». Головою товариства був Августин Волошин.

– 90 років від заснування (1923) педагогічної бібліотеки Київського будинку працівників народної освіти (1922), нині – Київський міський будинок вчителя.

– 90 років від заснування (1923) Празького українського педагогічного інституту імені М. Драгоманова (Чехословаччина, 1923–1933).

   80 років від написання (1933) Уласом Самчуком роману-хроніки «Марія» – першого твору про голодомор в Україні 1933 року.

– 70 років від заснування (1943) вечірніх загальноосвітніх шкіл робітничої молоді для здобуття неповної середньої та повної загальної середньої освіти без відриву від виробництва.

– 65 років від заснування (1948) Сумського державного університету, що пройшов шлях від заочного інституту (1948) до самостійного навчального закладу – фізико-технічного інституту (1990), який у 1993 р. реорганізовано у Сумський державний університет – перший університет Сумщини, фундатор вищої технічної освіти краю.

– 65 років від створення (1948) Всесвітньої організації дошкільного виховання.

– 60 років від заснування (1953) Ізмаїльського державного педагогічного інституту, створеного на базі Білгород-Дністровського вчительського інституту (1940), у 2002 р. інститут реорганізовано в Ізмаїльський державний гуманітарний університет.

– 60 років від створення (1953) Всеукраїнського науково-методичного центру галузі післядипломної педагогічної освіти, з 1993 р. – Центральний інститут післядипломної педагогічної освіти (ЦІППО) АПН України, нині – ЦІППО Університету менеджменту освіти НАПН України, який здійснює підвищення кваліфікації керівних кадрів освіти.

– 60 років від створення (1953) Міжнародної ради з педагогічної освіти та Всесвітньої асоціації з педагогічних досліджень.

– 50 років від опублікування (1963) в Нью-Йорку роману Василя Барки «Жовтий князь» – великого твору про голодомор 1933 року в Україні. В Україні твір вийшов друком у 1991 р.

– 45 років від виходу друком (1968) роману Олеся Гончара «Собор», який закликає плекати і оберігати духовні скарби, історичну і культурну спадщину українців.

– 40 років від створення (1973) Міжнародної ради з освіти дорослих.

– 35 років від виходу (1978) Букваря, підручника для першого класу загальноосвітніх шкіл (автори: Скрипченко Надія Федорівна, Вашуленко Микола Самійлович), що став основним підручником початкової школи.

        25 років від створення (1988) Європейської Асоціації керівників середніх шкіл із метою пропаганди досягнень освіти у середніх школах країн Європи.

        15 років від заснування (1998) Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна» – ВНЗ інтегрованого типу для молоді різних соціальних можливостей і стану здоров’я; президент університету Петро Таланчук, доктор технічних наук, професор, дійсний член НАПН України.

 

СІЧЕНЬ

1

 Новорічне свято

 190 років від дня народження Шандора Петефі (1823–1849), угорського поета, прозаїка, публіциста

 150 років від дня народження П’єра де Кубертена (1863–1937), французького громадського діяча, педагога, історика, літератора

 100 років від дня народження Леоніда Наумовича Волинського (справж. –Рабинович) (1913–1969), українського художника театру, графіка, письменника

2

 150 років від дня народження Олександра Івановича Степаніва (1863–?), українського військового діяча

3

 100 років від дня народження Натана Самійловича Рибака (1913–1978), українського письменника

4

370 років від дня народження Ісаака Ньютона (1643–1727), англійського вченого (один із основоположників сучасного природознавства)

5

 150 років від дня народження Мелітона Антоновича Баланчивадзе (1863–1937), грузинського композитора

 100 років від дня народження Василя Олександровича Войцеховича (1913–1987), українського письменника

6

 Святвечір. Багата кутя

 75 років від дня народження Лариси Юхимівни Шепітько (1938–1979), українського та російського кінорежисера, актриси

7

 Різдво Христове

 220 років від дня народження Сильвестера Венжика Грози (1793–1849), польського письменника, публіциста (представник «української школи» в польській літературі)

 160 років від дня народження Миколи Миколайовича Аркаса (1853–1909), українського композитора, історика, мецената, культурно-освітнього та громадського діяча

8

 Собор Пресвятої Богородиці. Святки

 125 років від дня народження Гната Петровича Юри (1888–1966), українського актора, режисера

 100 років від дня народження Ярослава Васильовича Смєлякова (1913–1972), російського поета

 75 років від дня народження Василя Семеновича Стуса (1938–1985), українського поета, перекладача, правозахисника

10

 175 років від дня народження Григорія Івановича Воробкевича (1838–1884), українського поета

 130 років від дня народження Олексія Миколайовича Толстого (1883–1945), російського письменника

12

 180 років від дня народження Євгена Дюрінга (1833–1921), німецького філософа, економіста

 110 років від дня народження Ігоря Васильовича Курчатова (1903–1960), російського фізика

13

 Щедра кутя

 100 років від дня народження Василя Федоровича Форостецького (1913–1981), українського графіка, живописця

14

 Новий рік за старим стилем

 День Святого Василя Великого

17

 150 років від дня народження Костянтина Сергійовича Станіславського (справж. – Алексєєв) (1863–1938), російського режисера, актора, педагога, теоретика театру

 90 років від дня народження Мирослава Олександровича Мороза (1923–2006), українського бібліографа, літературознавця

18

 Святвечір водохресний. Голодна кутя

19

 Богоявлення. Хрещення Господнє. Водохреще

20

 Собор святого Іоанна Предтечі

21

 100 років від дня народження Григорія Антоновича Нудьги (1913–1994), українського літературознавця, фольклориста, критика

22

 День Соборності та Свободи України

 225 років від дня народження Джорджа Ноела Гордона Байрона (1788–1824), англійського поета

 80 років від дня народження Анатолія Юрійовича Мокренка (1933), українського співака

23

 230 років від дня народження Стендаля (справж. – Анрі Марі Бейль) (1783–1842), французького письменника

 130 років від дня народження Михайла Івановича Донця (1883–1941), українського співака

 110 років від дня народження Григорія Васильовича Александрова (1903–1983) (справж. – Мормоненко), російського кінорежисера

24

 150 років від дня народження Остапа Йосиповича Нижанківського (1863–1919), українського композитора, хорового диригента, музично-громадського діяча

 80 років від дня народження Євгена Михайловича Дударя (1933), українського письменника-сатирика, артиста розмовного жанру

25

 День Тетяни

 75 років від дня народження Володимира Семеновича Висоцького (1938–1980), російського поета, актора

26

 Міжнародний день митних служб

 150 років від дня народження Павла Олексійовича Кошиця (справж. – Порай-Кошиць) (1863–1904), українського та російського співака

 150 років із дня смерті Платона Федоровича Симиренка (1821–1863), українського цукрозаводчика

27

 Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

28

 110 років від дня народження Юлія Сергійовича Мейтуса (1903–1997), українського композитора

29

День пам’яті Героїв Крут

30

 90 років від дня народження Леоніда Іовича Гайдая (1923–1993), російського кінорежисера

Цього місяця виповнюється:

80 років тому (1933) вийшов перший номер щомісячного літературно-художнього журналу «Радянська література» (нині – журнал «Вітчизна»)

ЛЮТИЙ

2

 150 років від дня народження Тимотея (Тимофій) Гнатовича Бордуляка (1863–1936), українського письменника

 3

 150 років від дня народження Климентини Карлівни Попович-Боярської (1863–1945), української письменниці, громадської діячки

 100 років від дня народження Євгена Йосиповича Єніна (1913–1994), українського диригента

 80 років від дня народження Романа Мироновича Корогодського (1933–2005), українського літературознавця, мистецтвознавця

 4

 140 років від дня народження Михайла Михайловича Пришвіна (1873–1954), російського письменника

 6

 120 років від дня народження Віктора Борисовича Шкловського (1893–1984), російського письменника, літературознавця, критика

 110 років від дня народження Юрія Юрійовича Шовкопляса (1903–1978), українського письменника

 7

 150 років від дня народження Мечислава Солтиса (1863–1929), українського та польського композитора, диригента, педагога, музично-громадського діяча

 9

 230 років від дня народження Василя Андрійовича Жуковського (1783–1852), російського поета, перекладача, художника

 10

 240 років від дня народження Василя Назаровича Каразіна (1773–1842), українського та російського вченого, винахідника, освітнього та громадського діяча, публіциста

 12

 Собор трьох святителів – Василя Великого, Іоанна Золотоустого, Григорія Двоєслова

 13

170 років від дня народження Миколи Андрійовича Вербицького (1843–1909), українського письменника, педагога, громадського діяча

 140 років від дня народження Федора Івановича Шаляпіна (1873–1938), російського співака

 130 років від дня народження Євгена Багратіоновича Вахтангова (1883–1922), російського режисера, актора, педагога

 110 років від дня народження Жоржа Сіменона (1903–1989), французького письменника

 14

 День Святого Валентина

 200 років від дня народження Олександра Сергійовича Даргомижського (1813–1869), російського композитора

 15

 Стрітення Господнє

 День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

 16

 День відновлення незалежності Литовської держави

 200 років від дня народження Семена Степановича Гулака-Артемовського (справж. –Артемовський) (1813–1873), українського та російського оперного співака, композитора, актора, драматурга

 17

 70 років від дня народження Раїси Степанівни Недашківської (1943), української актриси театру і кіно

 19

 540 років від дня народження Миколая Коперника (1473–1543), польського та німецького астронома, математика (творець геліоцентричної теорії світу)

 20

 Всесвітній день соціальної справедливості

 125 років від дня народження Василя Олександровича Барвінського (1888–1963), українського композитора, піаніста, музикознавця, педагога

 21

 Міжнародний день рідної мови

 23

 День захисника Вітчизни

 110 років від дня народження Юліуса Фучіка (1903–1943), чеського письменника, критика, публіциста, національного героя Чехії

 24

 День Незалежності Естонської Республіки

 150 років від дня народження Порфирія Устиновича Молчанова (1863–1945), українського композитора, педагога

 140 років від дня народження Енріко Карузо (1873–1921), італійського співака

 26

 150 років від дня народження Івана Миколайовича Бажанського (1863–1933), українського письменника, педагога

 27

 100 років від дня народження Ірвіна Шоу (1913–1984), американського письменника, драматурга, кіносценариста

 28

 480 років від дня народження Мішеля де Монтеня (1533–1592), французького філософа, письменника

 120 років від дня народження Всеволода Іларіоновича Пудовкіна (1893–1953), російського кінорежисера, теоретика кіно

 75 років від дня народження Стефана Васильовича Турчака (1938–1988), українського диригента

 

 БЕРЕЗЕНЬ

1

 150 років від дня народження Федора Сологуба (справж. – Федір Кузьмич Тетерніков) (1863–1927), російського письменника-символіста

 150 років від дня народження Олексія Михайловича Гуляєва (1863–1923), українського правознавця

 75 років від дня народження Борислава Миколайовича Брондукова (1938–2004), українського актора

 2

 190 років від дня народження Костянтина Дмитровича Ушинського (1823–1871), російського педагога

 3

 125 років від дня народження Левка Євгеновича Чикаленка (1888–1965), українського археолога, громадсько-політичного діяча

 125 років від дня народження Наталени Андріанівни Королевої (1888–1966), української письменниці, актриси, мистецтвознавця

 5

 110 років від дня народження Наталі Львівни Забіли (1903–1985), української письменниці, перекладача, драматурга

 8

 Міжнародний жіночий день (Міжнародний день прав жінок і миру)

 9

 День землевпорядника

 День народження Тараса Григоровича Шевченка (1814–1861), українського письменника, художника, мислителя

 11

 150 років від дня народження Володимира Іполитовича Липського (1863–1937), українського ботаніка

 125 років від дня народження Василя Михайловича Чечвянського (справж. – Губенко) (1888–1938), українського письменника-сатирика

 12

 150 років від дня народження Володимира Івановича Вернадського (1863–1945), українського та російського вченого-енциклопедиста, природознавця, мінералога, геохіміка

 100 років від дня народження Сергія Володимировича Міхалкова (1913–2009), російського письменника, громадського діяча

 13

 125 років від дня народження Антона Семеновича Макаренка (1888–1939), українського та російського письменника, педагога

 14

 100 років від дня народження Василя Григоровича Томашевського (1913–?), українського архітектора, художника, скульптора (Канада)

 15

 Всесвітній день прав споживача

 17

 День працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування населення

 110 років від дня народження Юрія Дольд-Михайлика (справж. – Юрій Петрович Михайлик) (1903–1966), українського письменника

 80 років від дня народження Олексія Семеновича Онищенка (1933), українського філософа, культуролога, соціолога, історика, громадського діяча (директор НБУВ)

 18

 200 років від дня народження Хрістіана Фрідріха Геббеля (1813–1863), німецького письменника

 21

 Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації

 Всесвітній день поезії

 22

 День сорока мучеників Севастійських (        p class=”MsoNormal”p class=”MsoNormal”сорок мучеників)

 Всесвітній день водних ресурсів (Всесвітній день води)

 23

 Всесвітній метеорологічний день

 24

 Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз

 Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз

 25

 Міжнародний день солідарності із жертвами рабства та трансатлантичної работоргівлі

 День Служби безпеки України

 100 років від дня народження Василя Павловича Козаченка (1913–1995), українського письменника

 26

 День внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України

 530 років від дня народження Рафаеля (власне – Раффаелло Санті (Санціо)) (1483 –1520), італійського живописця, архітектора

 27

 Міжнародний день театру 

 28

 150 років від дня народження Олексія Львовича Суходольського (1863–1936), українського актора, режисера театру

 29

 150 років від дня народження Леоніда Яковича Манька (1863–1922), українського драматурга, актора

 30

 День Теплого Олекси

 160 років від дня народження Вінсента (Вінсент Віллем) Ван Гога (1853–1890), голландського живописця

 100 років від дня народження Олексія Григоровича Івахненка (1913–2007), українського вченого у галузі інформатики, обчислювальної техніки

 

 КВІТЕНЬ

1

 Міжнародний день птахів

 День сміху

 140 років від дня народження Сергія Васильовича Рахманінова (1873–1943), російського композитора, піаніста, диригента

 100 років від дня народження Федора Семеновича Лазорика (1913–1969), українського письменника (Словаччина)

 2

 Всесвітній день поширення інформації щодо проблем аутизму

 3

 110 років від дня народження Лесі Верховинки (справж. – Ярослава Миколаївна Кучковська) (1903–1936), української письменниці

 4

 Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності щодо розмінування

 6

 140 років від дня народження Бориса Володимировича Підгорецького (1873–1919), українського композитора, етнографа, музичного критика, педагога

 130 років від дня народження Олександра Микитовича Марзєєва (1883–1956), українського гігієніста

 7

 Благовіщення Пресвятої Богородиці

 Всесвітній день здоров’я

 День геолога

 120 років від дня народження Василя Степановича Василька (справж. – Міляєв) (1893–1972), українського режисера, актора, театрознавця, педагога

 8

 110 років від дня народження Бориса Тенети (справж. – Борис Йосипович Гурій) (1903–1935), українського письменника

 11

 Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

 100 років від дня народження Володимира Гнатовича Хоткевича (1913–1982), українського фізика

 12

 Міжнародний день польоту людини в космос

 Всесвітній день авіації і космонавтики

 День працівників ракетно-космічної галузі

 190 років від дня народження Олександра Миколайовича Островського (1823–1886), російського драматурга

 125 років від дня народження Генріха Густавовича Нейгауза (1888–1964), російського піаніста, педагога

 14

 125 років від дня народження Леоніда Арсенійовича Булаховського (1888–1961), українського мовознавця, педагога

 15

 90 років від дня народження Григорія Гордійовича Шишка (1923–1994), українського живописця

 80 років від дня народження Бориса Натановича Стругацького (1933), російського письменника, перекладача, сценариста

 16

 100 років від дня народження Леоніда Дмитровича Іванова (1913–1972), українського літературознавця, педагога

 17

 100 років від дня народження Гавриїла Надя (1913–1983), русинського (український) поета, мовознавця, перекладача у Воєводині (нині – Сербія)

 18

 18–22 Дні заповідників і національних парків

 Міжнародний день пам’яток і визначних місць

 День пам’яток історії та культури

 19

 150 років від дня народження Фелікса Михайловича Блуменфельда (1863–1931), українського та російського піаніста, диригента, композитора

 20

 День довкілля

 110 років від дня народження Гео (Юрій) Даниловича Шкурупія (1903–1937), українського письменника

 21

 100 років від дня народження Василя Івановича Агібалова (1913–2002), українського скульптора, педагога

 22

 Міжнародний день рідної Землі

 200 років від дня народження Йоргена Енгебретсена Му (Мое) (1813–1882), норвезького фольклориста, письменника

 190 років від дня народження Василя Степановича Ільницького (1823–1895), українського письменника, історика, театрального критика, педагога, культурного діяча

 23

 Всесвітній день книги і авторського права

 90 років від дня народження Василя Сидоровича Земляка (справж. – Вацик) (1923–1977), українського прозаїка, кінодраматурга

 24

 210 років від дня народження Олександра Васильовича Духновича (1803–1865), українського письменника, педагога, просвітителя, культурного діяча

 90 років від дня народження Івана Федоровича Лещенка (1923), українського перекладача

 25

 100 років із дня смерті Михайла Михайловича Коцюбинського (1864–1913), українського письменника, культурного та громадського діяча

 26

 Міжнародний день інтелектуальної власності

 День Чорнобильської трагедії (1986)

 210 років від дня народження Івана Григоровича Кульжинського (Кулжинський) (1803–1884), українського та російського письменника, літературознавця, етнографа

 28

 

Вхід Господній у Єрусалим (Вербна неділя)

 Всесвітній день охорони праці

 День охорони праці

29

Всесвітній день споріднених міст

 75 років від дня народження Олександра Несторовича Мушкудіані (1938), українського та грузинського літературознавця, перекладача

30

140 років від дня народження Василя Юрійовича Чаговця (1873–1941), українського фізіолога

 130 років від дня народження Ярослава Гашека (1883–1923), чеського письменника

 

ТРАВЕНЬ

 1

1–2 День міжнародної солідарності трудящих

3

Всесвітній день свободи преси

 День Сонця

 110 років від дня народження Олександра Васильовича Попова (1903–1962), українського селекціонера

4

170 років від дня народження Федора Євгеновича Корша (1843–1915), українського та російського філолога, перекладача

 125 років від дня народження Миколи Олексійовича Грінченка (1888–1942), українського музикознавця, фольклориста, мистецтвознавця

5

Світле Христове Воскресіння. Великдень

 Міжнародний день акушерства

 200 років від дня народження Серена Кіркегора (1813–1855), данського філософа, теолога, письменника

 100 років від дня народження Євгена (Орест) Івановича Садовського (1913–?), українського актора, хормейстера, педагога (США)

6

День Великомученика Георгія Побідоносця

 150 років від дня народження Володимира Івановича Сокальського (1863–1919), українського композитора, музичного критика

7

180 років від дня народження Йоганнеса Брамса (1833–1897), німецького композитора, піаніста, диригента

 110 років від дня народження Миколи Олексійовича Заболоцького (1903–1958), російського поета, перекладача

 100 років від дня народження Ірини Остапівни Гоменюк (1913–1989), української майстрині народного декоративного розпису

8

8–9 Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни

 Міжнародний день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця

 80 років від дня народження Михайла Сауловича Туровського (1933), українського графіка, живописця (США)

9

День Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.

 80 років від дня народження Романа Васильовича Андріяшика (1933–2000), українського письменника

10

110 років від дня народження Ольги Іванівни Рубчаківни (за чоловіком – Юра) (1903–1981), української актриси

11

100 років від дня народження Андрія Борисовича Сєверного (1913–1987), українського та російського астрофізика

12

День матері

 210 років від дня народження Юстуса Лібіха (1803–1873), німецького хіміка

 125 років від дня народження Варвари Павлівни Адріанової-Перетц (1888–1972), українського та російського літературознавця, текстолога, бібліографа, педагога

 80 років від дня народження Андрія Андрійовича Вознесенського (1933–2010), російського поета

13

230 років від дня створення (1783) Чорноморського флоту

14

120 років від дня народження Олександра Йосиповича Дейча (1893–1972), українського та російського письменника, літературознавця, театрознавця, перекладача

 100 років від дня народження Ігоря Костецького (справж. – Ігор В’ячеславович Мерзляков) (1913–1983), українського драматурга, історика літератури, перекладача

15

Міжнародний день родини (сім’ї)

 140 років від дня народження Павла Петровича Скоропадського (1873–1945), українського державного та політичного діяча, воєначальника (гетьман України (1918))

17

Всесвітній день телекомунікації та інформації

 140 років від дня народження Анрі Барбюса (1873–1935), французького письменника, громадського діяча

18

День мучениці Ірини

 Міжнародний день музеїв

 День Європи

 День науки

 День скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу (1944)

 140 років від дня народження Миколи Адріановича Прахова (1873–1957), українського та російського художника, мистецтвознавця

 110 років від дня народження Миколи Сергійовича Полякова (1903–1991), українського вченого у галузі гірничої механіки

19

Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва

 День пам’яті жертв політичних репресій

20

Всесвітній день метролога

 День банківських працівників

21

Всесвітній день культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку

 100 років від дня народження Романа Юліановича Сельського (1903–1990), українського живописця, педагога

22

День Миколи Весняного

 Міжнародний день біологічного різноманіття

 200 років від дня народження Вільгельма Ріхарда Вагнера (1813–1883), німецького композитора, диригента, музичного теоретика

 100 років від дня народження Микити Володимировича Богословського (1913–2004), російського композитора, диригента, піаніста, літератора

23

130 років від дня народження Христини Дмитрівни Литвиненко-Волторніст (1883–1978), української народної поетеси, бандуристки

24

День Рівноапостольних Кирила та Мефодія

 День слов’янської писемності і культури

25

25–31 – Тиждень солідарності з народами несамоврядних територій

 День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження

 День Африки

 110 років від дня народження Якова Григоровича Фейгіна (1903–1973), українського економіста

 100 років від дня народження Суламіфи Мойсеївни (Мовшевна) Цибульник (1913–1996), українського кінорежисера

26

 

День Незалежності Грузії

 День хіміка

27

310 років із часу (1703) заснування Санкт-Петербурга

 100 років від дня народження Валентина Костянтиновича Лагоди (справж. – Лагодзинський) (1913–1991), українського поета, гумориста, сатирика

28

Національне свято Азербайджанської Республіки. День Республіки (1918)

 День прикордонника

 140 років від дня народження Ольги Дмитрівни Форш (1873–1961), російської письменниці

 130 років від дня народження Олександра Олександровича Весніна (1883–1959), українського та російського архітектора

29

Міжнародний день миротворців ООН

 140 років від дня народження Костянтина Максимовича Зіньківського (1873–1959), українського поета, педагога

31

Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням

ЧЕРВЕНЬ

1

Міжнародний день захисту дітей

 День захисту дітей

2

День працівників місцевої промисловості

 День працівників водного господарства

3

170 років від дня народження Климента Аркадійовича Тімірязєва (1843–1920), російського природодослідника (один із основоположників російської школи фізіології рослин)

4

Міжнародний день безвинних дітей – жертв агресії

 150 років від дня народження Владислава Владиславовича Городецького (повне ім’я – Лєшек Дезидерій Владислав Городецький) (1863–1930), українського та польського архітектора, підприємця, мецената

5

Всесвітній день навколишнього середовища

 290 років від дня народження Адама Сміта (1723–1790), шотландського економіста, філософа

6

День журналіста

 110 років від дня народження Арама Ілліча Хачатуряна (1903–1978), вірменського композитора, диригента, педагога

8

Всесвітній день океанів

9

День працівників легкої промисловості

 125 років від дня народження Олександра Алоїзовича Янати (1888–1938), українського ботаніка

10

110 років від дня народження Микити Михейовича Шумила (1903–1982), українського письменника, перекладача, сценариста

 100 років від дня народження Тихона Миколайовича Хрєннікова (1913–2007), російського композитора, громадського діяча

11

130 років від дня народження Михайла Тершаковця (1883–1978), українського літературознавця (США)

12

День працівника фондового ринку

13

Вознесіння Господнє

 240 років від дня народження Томаса Юнга (Янг) (1773–1829), англійського фізика, астронома

 150 рокiв вiд дня народження Марії Миколаївни Грiнченко (1863–1928), української письменницi, перекладача, педагога

 100 років від дня народження Анатолія Хомича Іллічевського (1913–1992), українського літературознавця, бібліографа, перекладача

14

Всесвітній день донорів крові

 230 років із дня (1783) заснування міста Севастополь

15

175 років від дня народження Йосипа Сильвестровича Вітошинського (1838–1901), українського хорового диригента

16

День медичного працівника

 140 років від дня народження Антоніни Василівни Нежданової (1873–1950), російської співачки

17

Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухами

 150 років від дня народження Ружени Єсенської (1863–1940), чеської письменниці, перекладача

 110 років від дня народження Михайла Аркадійовича Свєтлова (справж. – Шейнкман) (1903–1964), російського поета

20

Всесвітній день біженців

 160 років від дня народження Олександра Пилиповича Мишуги (1853–1922), українського співака, педагога

22

Початок Великої Вітчизняної війни (1941–1945 рр.)

 День Скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

 90 років від дня народження Анатолія Георгійовича Решетникова (справж. – Решетченко) (1923), українського та російського актора

23

День Святої Трійці

 День державної служби ООН

 День державної служби

 125 років від дня народження Олександра Йосиповича Гавронського (1888–1958), українського та російського режисера театру і кіно, математика, філософа

 110 років від дня народження Марії Іванівни Сельської (1903–1980), українського живописця

24

140 років від дня народження Івана Матвійовича Стешенка (1873–1918), українського літературознавця, письменника

 100 років від дня народження Василя Сергійовича Будника (1913–2007), українського вченого у галузі ракетобудування та космічної техніки

25

День митної служби України

26

Міжнародний день на підтримку жертв тортур

 Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їхнім незаконним обігом

 100 років від дня народження Петра Юрійовича Мірчука (1913–1999), українського політичного діяча, історика, журналіста

27

27–28 350 років тому (1663) відбулась Чорна Рада

 180 років від дня народження Владислава Івановича Заремби (1833–1902), українського та польського композитора, піаніста, педагога

28

День Конституції України (1996)

30

День молоді

 День молодіжних та дитячих громадських організацій

 150 років від дня народження Ріхарда Веттштейна (1863–1931), австрійського ботаніка

ЛИПЕНЬ

1

День архітектури України

2

День працівника державної податкової служби України

 125 років від дня народження Сергія Олексійовича Бугославського (1888–1946), українського та російського літературознавця, музикознавця, композитора

3

День Незалежності Республіки Білорусь

 130 років від дня народження Франца Кафки (1883–1924), австрійського письменника

 110 років від дня народження Василя Михайловича Хмелюка (1903–1986), українського живописця, поета (Франція)

4

День судового експерта

 150 років від дня народження Юліана Івановича Панькевича (1863–1933), українського живописця, графіка

6

Міжнародний день кооперативів

7

Різдво пророка Івана Хрестителя. День Івана Купала

 90 років тому (1923) у Празі було засновано Український високий педагогічний інститут ім. М. Драгоманова

 150 років від дня народження Володимира Леонідовича Дурова (1863–1934), російського артиста цирку

 25 років із дня заснування (1988) Української Гельсінської Спілки

8

День родини

 75 років від дня народження Леся (Леонід) Степановича Танюка (1938), українського режисера, театрознавця, перекладача, громадського діяча

11

Всесвітній день народонаселення

12

День Святих первоверховних апостолів Петра і Павла

 200 років від дня народження Клода Бернара (1813–1878), французького фізіолога, патолога

13

75 років від дня народження Мирослава Мих /p   айловича Скорика (1938), українського композитора

14

День рибалки

15

160 років від дня народження Марії Миколаївни Єрмолової (1853–1928), російської актриси

16

День бухгалтера

 У цей день (1990) Верховною Радою УРСР було прийнято Декларацію про державний суверенітет України

 120 років від дня народження Данила Порфировича Демуцького (1893–1954), українського кінооператора

18

80 років від дня народження Євгена Олександровича Євтушенка (1933), російського поета, перекладача, публіциста

19

120 років від дня народження Володимира Володимировича Маяковського (1893–1930), російського поета

21

День працівників металургійної і гірничодобувної промисловості

 100 років від дня народження Самуїла Йосиповича Альошина (справж. – Самуїл Йосипович Котляр) (1913–2008), російського драматурга

 75 років від дня народження Нані Георгіївни Брегвадзе (1938), грузинської співачки

23

День Преподобного Антонія Печерського

24

День Святої рівноапостольної княгині Ольги

 210 років від дня народження Адольфа Шарля Адана (1803–1856), французького композитора

 180 років від дня народження Петра Івановича Перемежка (1833–1894), українського гістолога

26

Собор Архангела Гавриїла

 100 років від дня народження Олега Володимировича Килимника (1913–2001), українського критика, літературознавця

27

160 років від дня народження Володимира Галактіоновича Короленка (1853–1921), російського письменника, публіциста, громадського діяча

 110 років від дня народження Миколи Костянтиновича Черкасова (1903–1966), російського актора театру і кіно

28

День рівноапостольного князя Володимира Великого – хрестителя Київської Русі

 День хрещення Київської Русі – України

 День працівників торгівлі

 День флоту України

 90 років від дня народження Володимира Павловича Басова (1923–1987), російського актора, кінорежисера, сценариста

 75 років від дня народження Валентини Федорівни Калиновської (1938), української артистки балету

30

150 років тому (1863) було видано Валуєвський циркуляр – розпорядження міністра внутрішніх справ Російської імперії П. Валуєва про заборону друкувати українською мовою наукові, навчальні та реліг /p ійні книги

 150 років від дня народження Генрі Форда (1863–1947), американського промисловця, конструктора

 110 років від дня народження Веніаміна Іольовича Гутянського (1903–1956), єврейського поета, перекладача

31

75 років від дня народження Роберта Робертовича Стуруа (1938), грузинського режиссера

СЕРПЕНЬ

1

 110 років від дня народження Григорія Йосиповича Майфета (1903–1975), українського літературознавця, критика

 100 років із дня смерті Лесі Українки (справж. – Лариса Петрівна Косач-Квітка) (1871–1913), української поетеси, перекладача, громадської діячки

2

День пророка Іллі

 День аеромобільних військ

 125 років від дня народження Костя Буревія (справж. – Костянтин Степанович Буровій) (1888–1934), українського письменника, публіциста, театрознавця

3

180 років від дня народження Омеляна Михайловича Огоновського (1833–1894), українського літературознавця, педагога

4

День Повітряних Сил Збройних Сил України

5

110 років від дня народження Бориса Романовича Гмирі (1903–1969), українського співака

6

День пам’яті мучеників благовірних князів Бориса і Гліба

 100 років від дня народження Бориса Спиридоновича Буряка (1913–1993), українського літературознавця, письменника, кінознавця

8

День військ зв’язку

9

День великомученика Пантелеймона-цілителя

 75 років від дня народження Леоніда Даниловича Кучми (1938), українського державного та політичного діяча (Президент України (1994–2004))

10

200 років від дня народження Якова Петровича Бальмена (де Бальмен) (1813–1845), українського художника-аматора, літератора

11

День працівників ветеринарної медицини

 День будівельника

14

Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього. Перший Спас (Маковей або Спас на воді)

 140 років від дня народження Івана Боберського (1873–1947), українського громадського діяча, педагога

15

День археолога

16

80 років від дня народження Анатолія Тимофійовича Авдієвського (1933), українського хорового диригента, композитора, педагога

18

125 років від дня народження Івана Калениковича Українця (1888–1945), українського художника, майстра розпису на фарфорі

 80 років від дня народження Белли Андріївни Руденко (1933), української та російської співачки

19

Преображення Господнє (Яблучний Спас або Другий Спас)

 День пасічника

 130 років від дня народження Габріель Боньор Шанель (Коко Шанель) (1883–1971), французького модельєра (засновниця будинку моди Шанель)

 100 років від дня народження Івана Савича Шевченка (1913–1994), українського художника театру

20

170 років із дня смерті Григорія Федоровича Квітки-Основ’яненка (справж. – Квітка) (1778–1843), українського письменника, культурно-громадського діяча

21

125 років від дня народження Володимира Антоновича Гадзінського (1888–1932), українського письменника

 100 років від дня народження Віктора Сергійовича Розова (1913–2004), російського драматурга

23

День Державного Прапора України

 125 років від дня народження Миколи Миколайовича Аркаса (1888–1938), українського актора, режисера

24

День Незалежності України (1991)

 90 років від дня народження Віктора Михайловича Глушкова (1923–1982), українського вченого в галузі математики, кібернетики, обчислювальної техніки і систем управління

25

День шахтаря

 80 років від дня заснування (1933) Київського інституту інженерів цивільної авіації ім. 60-річчя СРСР (нині – Національний авіаційний університет (НАУ))

26

100 років від дня народження Олександра Борисовича Чаковського (1913–1994), російського письменника, громадського діяча

27

День Незалежності Республіки Молдова

 110 років від дня народження Григорія (Григор) Леонідовича Лужницького (1903–1990), українського письменника, драматурга, публіциста, літературознавця, перекладача

 110 років від дня народження Наталії Іллівни Сац (1903–1993), російського режисера, театрального діяча

28

Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії (Перша Пречиста)

 150 років від дня народження Володимира Фердинандовича Кміцикевича (1863–1942), українського філолога, перекладача, лексикографа, педагога

 100 років від дня народження Віри Іларіонівни Свєнціцької (1913–1991), українського мистецтвознавця

 90 років від дня народження Якима Прохоровича Запаска (1923–2007), українського мистецтвознавця

31

День Незалежності Киргизької Республіки

 День авіації

 120 років від дня народження Нестора Остаповича Нижанківського (1893–1940), українського композитора, піаніста, музичного критика

ВЕРЕСЕНЬ

1

День Незалежності Республіки Узбекистан

 День знань

 День підприємця

 Початок Другої світової війни (1939)

2

День нотаріату

5

130 років від дня народження Євгена Форостини (1883–1951), українського композитора, педагога, диригента

 90 років від дня народження Грицька (Григорій) Пилиповича Бойка (1923–1978), українського поета

6

150 років від дня народження Дмитра Олександровича Граве (1863–1939), українського математика (творець першої великої математичної школи)

 100 років від дня народження Миколи Костянтиновича Шила (1913–1982), українського архітектора

8

Міжнародний день солідарності журналістів

 Міжнародний день письменності

 День танкістів

 День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості

 100 років від дня народження Михайла Семеновича Улановського (1913–1991), українського художника театру

 90 років від дня народження Расула Гамзатовича Гамзатова (1923–2003), аварського поета, громадського діяча

9

День Незалежності Республіки Таджикистан

 100 років від дня народження Олександра Романовича Мазуркевича (1913–1995), українського літературознавця, педагога

 100 років тому (1913) в Києві вперше було виконано Нестерову петлю – «мертву петлю» – фігуру вищого пілотажу (названо за прізвищем П. М. Нестерова, який вперше її здійснив)

10

130 років від дня народження Дмитра Івановича Донцова (1883–1973), українського публіциста, політичного діяча, літературного критика

 110 років від дня народження Яреми Йосиповича Стадника (1903–1946), українського актора, співака, режисера

11

Усікновення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна

 70 років тому (1943) засновано Державний український народний хор (нині – Національний заслужений академічний український народний хор ім. Г. Г. Верьовки)

12

110 років тому (1903) у Полтаві відкрито пам’ятник І. П. Котляревському

14

День фізичної культури і спорту

 День українського кіно

15

Міжнародний день демократії

 День працівника лісу

 400 років від дня народження Франсуа де Ларошфуко (1613–1680), французького письменника, філософа-мораліста

16

Міжнародний день збереження озонового шару

17

День рятівника

 160 років від дня народження Михайла Івановича Павлика (1853–1915), українського письменника, публіциста, громадського діяча

19

100 років від дня народження Федора Опанасовича Самусєва (1913–1985), українського живописця

20

90 років від дня народження Олександра Олександровича Сизоненка (1923), українського письменника

 75 років від дня народження Наталії Василівни Лотоцької (1938–2007), української актриси

21

Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії (Друга Пречиста)

 Міжнародний день миру

 День винахідника і раціоналізатора

 День фармацевтичного працівника

22

День партизанської слави

 День машинобудівника

25

75 років від дня народження Ігоря Петровича Ґерети (1938–2002), українського мистецтвознавця, археолога

26

Європейський день мов

 125 років від дня народження Любові Михайлівни Гаккебуш (1888–1947), української актриси

 125 років від дня народження Томаса Стернза Еліота (1888–1965), англо- американського поета, драматурга, критика, Нобелівського лауреата (1948)

27

Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього

 Всесвітній день туризму

 День туризму

28

100 років від дня народження Георгія Олександровича Товстоногова (1913–1989), російського режисера, педагога, теоретика театру

 350 років із дня смерті Якима Семеновича Сомка (?–1663), наказного гетьмана Лівобережної України

29

100 років від дня народження Стенлі Креймера (Крамер) (1913–2001), американського кінорежисера, продюсера

 100 років від дня народження Теодора Дмитровича Микитина (1913–1995), українського письменника, бібліографа

30

День мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії

 Всеукраїнський день бібліотек

 День усиновлення

 100 років від дня народження Льва Івановича Антропова (1913–1994), українського хіміка

Останній тиждень вересня – Всесвітній день моря

 

 

ЖОВТЕНЬ

1

Міжнародний день музики

 Міжнародний день людей похилого віку

 День ветерана

2

Міжнародний день боротьби проти насилля

 70 рокiв вiд дня народження Богдана Михайловича Стельмаха (1943), українського драматурга, поета, перекладача

5

Всесвітній день вчителів

 300 рокiв вiд дня народження Денi Дiдро (1713–1784), французького фiлософа, просвiтителя, письменника

 90 рокiв вiд дня народження Володимира Васильовича Канiвця (1923), українського письменника

6

День працівників освіти

8

День юриста

 190 рокiв вiд дня народження Iвана Сергійовича Аксакова (1823–1886), росiйського письменника-публiциста, громадського діяча

9

Міжнародний день поштової служби

 200 рокiв вiд дня народження Миколи Володимировича Станкевича (1813–1840), росiйського громадського дiяча, фiлософа-iдеалiста, поета

10

Всесвітній день охорони психічного здоров’я

 День працівників стандартизації та метрології

 200 рокiв вiд дня народження Джузеппе Фортуніно Франческо Вердi (1813–1901), iталiйського композитора

13

Міжнародний день зменшення ризику природних катастроф

 День художника

 День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби

 200 рокiв вiд дня народження Віктора Iпатійовича Аскоченського (1813–1879), росiйського письменника, історика, журналіста

 125 років від дня народження Михайла Яковича Калиновича (1888–1949), українського мовознавця, літературознавця

 90 рокiв вiд дня народження Михайла Iвановича Сiкорського (1923–2011), українського історика, краєзнавця

14

Покрова Пресвятої Богородиці

 День Українського козацтва

16

Всесвітній день продовольства

17

Міжнародний день боротьби за ліквідацію бідності

19

День Апостола Фоми

 День працівників целюлозно-паперової промисловості

20

День працівників харчової промисловості

 130 рокiв вiд дня народження Якова Степановича Степового (справж. – Якименко) (1883–1921), українського композитора, публiциста, музичного критика, педагога

21

180 рокiв вiд дня народження Альфреда Бернгарда Нобеля (1833–1896), шведського iнженера-хiмiка, пiдприємця

 125 років від дня народження Миколи Васильовича Здобнова (1888–1942), російського бібліографа, книгознавця

22

100 рокiв вiд дня народження Василя Iвановича Свиди (1913–1989), українського скульптора

23

120 рокiв вiд дня народження Пилипа Омеляновича Козицького (1893–1960), українського композитора, педагога, музично-громадського діяча

24

 

Всесвітній день розвитку інформації

 День Організації Об’єднаних Націй

 

25

175 років від дня народження Жоржа Бізе (Александр Сезар Леопольд) (1838–1875), французького композитора

 170 рокiв вiд дня народження Гліба Iвановича Успенського (1843–1902), росiйського письменника

 100 рокiв вiд дня народження Дмитра Васильовича Франька (1913–1982), українського актора

 100 рокiв вiд дня народження Олекси (Олексій) Івановича Гуреїва (1913–1999), українського письменника

27

27–28 День Незалежності Туркменістану

 День автомобіліста і дорожника

28

День визволення України від фашистських загарбників

31

День Апостола і Євангеліста Луки

 160 рокiв вiд дня народження Миколи Iвановича Кибальчича (1853–1881), українського винахiдника

ЛИСТОПАД

3

 День інженерних військ

 День ракетних військ і артилерії

 День працівника соціальної сфери

4

День Казанської ікони Божої Матері

 День залізничника

5

190 рокiв вiд дня народження Якова Iвановича Щоголева (Щоголів) (1823–1898), українського поета

6

Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів

 70 рокiв тому (1943) було визволено Київ вiд нiмецько-фашистських загарбникiв

7

100 рокiв вiд дня народження Альбера Камю (1913–1960), французького письменника, філософа

8

130 рокiв вiд дня народження Остапа Луцького (1883–1941), українського поета, критика, перекладача, громадсько-полiтичного дiяча

 125 років від дня народження Нестора Івановича Махна (Міхненко) (1888–1934), українського повстанського отамана

9

День Преподобного Нестора-Літописця Київського

 День української писемності та мови

10

520 рокiв вiд дня народження Парацельса (справж. – Філіпп Аврелій Теофраст Бомбаст фон Гогенгейм) (1493–1541), нiмецького природознавця, лiкаря

 125 років від дня народження Андрія Миколайовича Туполєва (1888–1972), російського авіаконструктора

 80 рокiв вiд дня народження Параски Петрівни Хоми (1933), української майстрині народного розпису

12

180 рокiв вiд дня народження Олександра Порфирійовича Бородiна (1833–1887), росiйського композитора, вченого-хiмiка, медика

13

100 рокiв вiд дня народження Германа Леонтійовича Жуковського (1913–1976), українського композитора

14

Всесвітній день боротьби із захворюванням на цукровий діабет

 70 рокiв вiд дня народження Ніли Валеріївни Крюкової (1943), української актриси, майстра художнього слова

 70 рокiв вiд дня народження Раїси Опанасівни Кириченко (1943–2005), української спiвачки

16

Міжнародний день толерантності

 День працівників радіо, телебачення та зв’язку

 225 років від дня народження Дмитра Миколайовича Бантиш-Каменського (1788–1850), українського та російського історика, археографа

17

День студента

 День працівників сільського господарства

 150 рокiв вiд дня народження Єгора Кузьмича Рєдiна (1863–1908), українського та росiйського iсторика мистецтва, археолога

18

День проголошення Латвійської Республіки

19

День скловиробника

 День працівників гідрометеорологічної служби

 170 рокiв вiд дня народження Рiхарда Авенарiуса (1843–1896), швейцарського фiлософа

 100 рокiв вiд дня народження Германа Васильовича Троїцького (1913–1992), українського біохіміка

20

Всесвітній день дитини

 День індустріалізації Африки

21

Собор Архистратига Михаїла

 Всесвітній день телебачення

 75 років від дня народження Михайла Кузьмовича Наєнка (1938), українського літературознавця

22

110 рокiв вiд дня народження Олександра Максимовича Бойченка (1903–1950), українського письменника, громадського діяча

23

День пам’яті жертв голодоморів

 130 рокiв вiд дня народження Миколи Федоровича Яшека (1883–1966), українського бiблiографа

25

Міжнародний день боротьби з насильством проти жінок

 175 років від дня народження Івана Семеновича Нечуя-Левицького (справж. – Левицький) (1838–1918), українського письменника

26

Святителя Іоанна Золотоустого

27

150 рокiв вiд дня народження Ольги Юліанівни Кобилянської (1863–1942), української письменницi, громадсько-культурної діячки

30

110 рокiв вiд дня народження Георгія Олександровича Авенарiуса (1903–1958), українського та росiйського кiнознавця

 100 рокiв вiд дня народження Григорія Прокоповича Донця (1913–1985), українського поета

Цього місяця виповнюється:

 100 років тому (1913) засновано Київську консерваторію ім. П. І. Чайковського (нині – Національна музична Академія України імені П. І. Чайковського)

ГРУДЕНЬ

1

 Всесвітній день боротьби зі СНІДом

 День працівників прокуратури

 100 рокiв вiд дня народження Георгія Iларіоновича Майбороди (1913–1992), українського композитора

 100 рокiв вiд дня народження Платона Микитовича Воронька (1913–1988), українського поета

2

Міжнародний день боротьби за скасування рабства

 140 рокiв вiд дня народження Омеляна Терлецького (1873–1958), українського iсторика, педагога, громадського дiяча

3

Міжнародний день інвалідів

4

Введення в храм Пресвятої Богородиці. Третя Пречиста

 140 рокiв вiд дня народження Михайла Михайловича Могилянського (1873–1942), українського письменника, публіциста, лiтературознавця, перекладача

5

Міжнародний день волонтерів

 День працівників статистики

 210 рокiв вiд дня народження Федора Iвановича Тютчева (1803–1873), росiйського поета

 90 рокiв вiд дня народження Володимира Федоровича Тендрякова (1923–1984), росiйського письменника

6

День Збройних Сил України

 320 рокiв вiд дня народження Миколи Даниловича Ханенка (1693–1760), полiтичного та державного дiяча Гетьманщини, диплp class=”MsoNormal”/spanомата, мемуариста

 110 рокiв вiд дня народження Миколи Філаретовича Колесси (1903–2006), українського композитора, диригента, педагога

7

День Великомучениці Катерини

 Міжнародний день цивільної авіації

 День місцевого самоврядування

9

Міжнародний день боротьби з корупцією

 150 рокiв вiд дня народження Бориса Дмитровича Грiнченка (1863–1910), українського письменника, літературознавця, лексикографа, етнографа, історика, публіциста, педагога, громадсько-культурного діяча

10

День захисту прав людини

11

Міжнародний день гір

 210 рокiв вiд дня народження Гектора Берлiоза (1803–1869), французького композитора, диригента, музичного критика

 170 рокiв вiд дня народження Роберта Коха (1843–1910), нiмецького мікробіолога

 140 рокiв із часу заснування (1873) Наукового Товариства iм. Т. Шевченка (НТШ)

 130 рокiв вiд дня народження Андрія Опанасовича Сапєгiна (1883–1946), українського ботанiка, селекцiонера

12

День Сухопутних військ України

 150 рокiв вiд дня народження Едварда Мунка (1863–1944), норвезького живописця, графiка

13

День Апостола Андрія Первозванного

 140 рокiв вiд дня народження Валерія Яковича Брюсова (1873–1924), росiйського письменника

 120 рокiв вiд дня народження Миколи Григоровича Хвильового (справж. – Фітільов) (1893–1933), українського поета, прозаїка, публіциста, критика

14

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

15

День працівників суду

 430 рокiв вiд дня смертi Івана Федорова (Іван Федорович Москвитін) (1525–1583), засновника книгодрукування в Росiї та Українi

16

День Незалежності Республіки Казахстан

17

День Великомучениці Варвари

 120 рокiв вiд дня народження Корнила Ластiвки (1893–1975), українського письменника, фольклориста

18

Міжнародний день мігрантів

19

День святителя Миколая Чудотворця

 День адвокатури

 100 рокiв вiд дня народження Миколи Михайловича Амосова (1913–2002), українського хiрурга

 75 рокiв вiд дня народження Валерії Василівни Врублевської (1938), української письменниці, перекладача, драматурга

20

День міліції

22

День Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці

 День працівників дипломатичної служби

 День енергетика

 180 рокiв вiд дня народження Марка Вовчка (справж. – Марiя Олександрiвна Вiлiнська) (1833–1907), української та російської письменницi

24

День працівників архівних установ

29

200 рокiв вiд дня народження Карела Сабiни (1813–1877), чеського письменника

 

 

Цього року виповнюється:

 2300 років від дня народження Архімеда (бл. 287 р. до н. е. – 212 р.), давньогрецького математика, фізика, інженера, винахідника та астронома

 1035 років від дня народження Ярослава Мудрого (бл. 978–1054), великого князя Київського, державного діяча Київської Русі

 1030 років від дня народження Антонія Печерського (983–1073), церковного діяча Київської Русі, одного із засновників Києво-Печерського монастиря

 975 років від дня народження Ростислава Володимировича (бл. 1038–1067), князя тмутараканського, внука Ярослава Мудрого

 960 рокiв вiд дня народження Володимира Мономаха (1053–1125), великого князя Київського, видатного державного, політичного та освітнього діяча Київської Русі, автора твору «Повчання дітям» (1106).

 930 років від першої письмової згадки (1083) про м. Хорол (Полтавська обл.)

 900 років тому (1113) складено первісний варіант літописного зводу «Повість временних літ»

 825 років від дня народження Одрованжа Яцека [Одровонж Іоакинф (1188–1257)], домініканського ченця, одного з головних організаторів римо-католицької церковної ієрархії в Київській Русі

 820 рокiв від першої письмової згадки (1193 р., Іпатіївський літопис) про м. Чорнобиль (Київська область)

 810 років від дня народження Василька Романовича (1203–?), волинського князя, сина засновника Галицько-Волинської держави Романа Мстиславовича

 780 років від часу першої згадки (1233) про м. Дрогобич (Львівська обл.)

 730 років від часу першої згадки (1283) про м. Рівне як місто Галицько-Волинського князівства

 650 років від першої письмової згадки про Вінницю як про литовську фортецю

 665 років з дня заснування Празького університету [Карлівський університет (1348)], першого слов’янського університету

 520 років від першої згадки (1493) про м. Плоскирiв (тепер м. Хмельницький)

 510 років вiд дня народження Мiшеля Нострадамуса (1503–1566), астролога, лікаря, поета

 465 років від дня народження Джордано Бруно (1548–1600), італійського філософа-матеріаліста, поета

 410 рокiв від першої згадки про городище Баришовське (1603; тепер селище Баришiвка Київської обл.)

 375 років від першої згадки (1638) про селище Диканька (нині селище міського типу Полтавської обл.)

 365 років від початку Національно-визвольної війни українського народу проти польсько-шляхетського панування (1648–1657)

 300 років від дня народження Івана Григоровича Григоровича-Барського (1713–1785), українського архітектора, за проектами якого, зокрема в Києві, збудовано водогін (1748-1749), Покровську церкву (1766–1772), Церкву Миколи Чудотворця Набережного (1772–1775) та ін.

 280 років від дня народження Махтумкулі (бл. 1733–1793), туркменського поета

 275 років від дня народження Данила Степановича Бандурки [справж. –Рихлієвський (бл. 1738–?)], українського бандуриста

 275 років від дня народження Матвія Федоровича Казакова (1738–1812), російського архітектора

 275 років від дня народження Петра Васильовича Петрашіва (1738–1772), українського художника, автора розпису іконостасів Успенської церкви в Кременчуку, собору в м. Лохвиці, портретів та ікон

 260 років тому було завершено будівництво Андріївської церкви (1753) у Києвi

 250 років від дня народження Антона Антоновича Прокоповича-Антонського  (1763–1848), українського вченого, просвітителя, педагога, видавця, громадського діяча, що був ректором Московського університету, членом Російської Академії наук, директором Шляхетського університетського пансіону, засновником та керівником Товариства шанувальників російської словесності, автором творів з питань виховання та навчання

 245 років від часу першого видання «Британіки» (1768–1771) – одного з найстаріших універсальних енциклопедичних видань світу

 240 років від дня народження Івана Васильовича Лаврівського  (1773–1846), українського педагога та освітнього діяча, ректора Львівської духовної семінарії, автора підручника української граматики, букваря, методичних посібників

 230 років від дня народження Надії Андріївни Дурової (1783–1866), першої в Росії жінки-офіцера, письменниці

 225 років від дня народження Григорія Степановича Тарновського (1788–1853), українського мецената

 225 років від дня народження Андрія Андрійовича Вербицького (1788–1859), українського вченого, літератора, педагога

 225 років з часу заснування (1788) верф-адміралтейства, нині Миколаївського суднобудівного заводу ім. 61 комунара

 210 років від дня народження Ешмирзи (1803–1883), кримськотатарського поета-пісняра

 210 рокiв вiд дня народження Остапа Микитовича Вересая (1803–1890), українського кобзаря, чия гра на бандурі та розмаїття репертуару привернули увагу М. Лисенка, О. Русова, О. Міллера, П. Мартиновича, О. Сластьона, П. Чубинського

 175 років від дня народження Михайла Флегонтовича Владимирського-Буданова (1838–1916), українського історика права

 175 років від дня народження Юхима Степановича Кримського (1838–1915), українського літератора, педагога, краєзнавця, етнолога, бібліографа, видавця

 175 років від дня народження Митрофана Даниловича Муравського (1838–1879), українського революційного діяча, народника

 150 рокiв вiд дня народження Марії Миколаївни Грiнченко (1863–1928), української письменниці, громадського діяча, видавця, педагога, дружини Б. Грінченка

 140 років  від заснування (1873) Наукового товариства ім. Шевченка (НТШ) у Львові – найдавнішої української наукової організації (до 1892 р. діяла як Літературне товариство ім. Шевченка)

 125 років від дня народження Івана Тарасовича Гончара (1888–1944), українського гончара, майстра керамічної скульптури малих форм

 125 років від дня народження Миколи Кіндратовича Залізняка (1888–1950), українського громадсько-політичного діяча, публіциста, дипломата

 125 років від дня народження Альфонса Ерле (1888–?), українського та австрійського військового діяча, отамана Української Галицької армії

 125 років від дня народження Олени Іванівни Єфимович (1888–?), української співачки

 125 років від дня народження Віктора Олексійовича Павленка (1888–1932), українського військового діяча періоду УНР

 125 років від дня народження Михайла Юрійовича Панченка (1888?–1938), українського письменника, драматурга, кіносценариста

 125 років від дня народження Федора Івановича Ревая (1888–1945), українського громадсько-політичного діяча на Закарпатт

 125 років від дня народження Семена Семдора (1888–1938), українського актора, режисера

 125 років від дня народження Миколи Юхимовича Шаповала (1888–1948), українського громадського та військового діяча періоду УНР

 125 років від дня народження Олександра Андрійовича Шаповала (1888–1972), українського військового діяча, соціолога, публіциста

 125 років від дня народження Володимира Павловича Шепеля (1888–?), українського військового діяча

 125 років від дня народження Костянтина Прохоровича Зленка (1888–1965), українського письменника, культурно-освітнього діяча

 120 років тому (1893) засновано Львівський історичний музей

 120 років від дня народження Мамута Муратовича Недіма (1893–1938), кримськотатарського публіциста, театрального критика, громадського діяча

 120 років від дня народження Хайрі Османовича Емір-заде (1893–1958), кримськотатарського танцюриста, співака, художника, артиста театру і кіно

 120 років від часу відкриття (1893) Трипільської культури

 110 рокiв вiд дня народження Василя Вражливого [справж. – Василь Якович Штанько (1903–1938)], українського письменника

 80-та річниця Голодомору в Україні (1932–1933)

 80 років від дня заснування (1933) Харківського академічного російського драматичного театру ім. О. С. Пушкіна

 60 рокiв тому (1953) було засновано Інститут фiзiологiї iм. О. О. Богомольця АН УРСР (нині – Національної академії наук України)

 210 років від дня смерті Петра Івановича Калнишевського (1691–1803), українського політика, воєначальника, кошового отамана Запорозької Січі

 275 років від дня смерті Григорія Івановича Граб’янки [Грабянка (?–1738)], українського козацького літописця, військового діяча375 років від дня смерті Карпа Павловича Скидана (?–1638), полковника запорізьких нереєстрових козаків, одного з керівників національно-визвольних повстань 1637–1638 рр.

 

 

 

p class=”MsoNormal”p class=”MsoNormal”span style=”mso-spacerun: yes;”span style=”mso-spacerun: yes;”

p class=”MsoNormal”p class=”MsoNormal”/p

Прокоментуйте...
Бажаєте аватар? Завантажте на gravatar!